vízizene

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

Friss topikok

  • tömjénzsolti: Nagyszerű! Már régen hiányoltam az újabb útibeszámolókat és a csodálatosnál csodálatosabb fotókat.... (2018.07.29. 12:57) 2018.02.13. Fort-de-France, Martinique
  • tömjénzsolti: Érdekesek és informatívak a képek,jó a tájékoztató összekötő írás is, várom a folytatást. (2018.04.15. 10:32) Szentpétervár (3. rész)
  • Zsomatograf: Hello! Eltűnt a Szentpétervár 1. része. :-O Mondjuk a Feedly becachelte, így ott meg tudtam nézni... (2018.02.20. 08:42) Szentpétervár ízelítő
  • Kis ember: @luxusMátéslusszkulcs: Az útnak vége, de nemsokára jön a következő. És ígérem, hogy befejezem az ... (2018.01.24. 11:33) 2017.07.27. Visby, Gotland
  • Csöre: wow!Hűha!Hajjajjaj!Meg se tudok szólalni! És a ti hajótok "csak" olyan böhöm nagy volt??? Azért az... (2017.11.18. 15:18) 2012. december 17. Panama-csatorna

Linkblog

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

AZ ÚTVONAL

Hogy merre járok, az https://www.icruise.com/ships/silversea-cruises-silver-wind-cruise-itineraries.html oldalon lehet megnézni

2012. szeptember 6. Skagway

2012.09.13. 09:24 :: Kis ember

A Város Ahol Nem Kell Lakatolni


Bár Skagua a tlingit indiánok nyelvén mást jelent (lásd előző bejegyzésem), most tőlem mégis ezt a szépen hangzó nevet kapta. Hiszen rengeteg biciklit láttam – és egyik sem volt lelakatolva!

nincs lakat.jpgnincs lakat 1

Itt megbocsátható a kerékfogó tároló. Se fixit, se országúti bringát nem láttam, szép vaskos kereke van minden bringának. Nem vacakolnak lánccal, U-lakattal, csak beállítják a tárolóba és mennek dolgukra.

nincs lakat4.jpg

nincs lakat 2

Igaz, minek is lakat? El nem viszik. Innen? Hova? – kérdezné Hofi. Az egyik oldalon a fjord, arra legfeljebb csak vízibiciklivel lehetne elpályázni.

Skagway f.jpegSkagway főutcája



Igen, az a nagy fehér ott egy hajó, valamelyik Princess, a maga 12 emeletével tornyosul a „földszintes Amerika” egyik kisvárosa fölé.



A másik irányba hegyeken át vezet az út.



sokan bicikliznek.jpgsokan bicikliznek



Erről már írtam, jellemzésként még csak annyit, hogy a vonatot is három mozdony húzza, hogy fel tudjon menni a hágóig.



három mozdony húzza.jpghárom mozdony húzza



Szóval sok esély nincs meglépni, ha valaki ellopna egyet.

A város klímája egyébként sokkal alkalmasabb kerékpározásra, mint a fagyos, hideg Budapest. Ha valaki akarja, keresse ki Skagway középhőmérsékletét, én csak annyit mondok jellemzésül, hogy ha nem süt a nap, akkor nyáron is kabát kell. Ha még a szél is fúj – ami sűrűn előfordul itt –, akkor két pulóvert kell felvenni a kabát alá, sapkát és kapucnit. És ez a meleg évszak! Télről csak sejtéseim lehetnek, de elég sokat elmond a hómaró, amit a vonat elejére rögzítenek, hogy letisztítsa a vágányt.



daráló.jpgdaráló



Az időjárás ellenére elég sokan bicikliznek, bár a sok turista között eltűnik a helybéli, nagyjából 1:10 arányban vannak, nagyobb részük ilyenkor a boltban adja el az összes létező „Alaska” feliratos vacakot (mindegyik made in China).



helyi er.jpeghelyi erő



A tárolók szépen megtelnek.

nincs lakat2.jpgnincs lakat 3

 

nincs lakat3.jpgnincs lakat 4




Ha éppen nincs tároló, csak ledobják a gépet az út mellé. A vadnyugati stílusban deszkából ácsolt járda kiválóan megtartja, az emberek, autók közömbösen kerülik ki. Amúgy is várnom kellett, míg kinyit a posta, tíz percet figyeltem, azalatt senki hozzá sem nyúlt

sokáig hevert ott_1.jpg

sokáig hevert ott



Még két járművet hadd mutassak be. Az egyik a régmúlt,



egy darabka múlt.jpg

egy darabka múlt

a másik „vintage”, klasszikus ötvenes évek. 

ó, azok az ötvenes évek, nem tehetnek semmir.jpegó, azok az ötvenes évek, nem tehetnek semmiről

tükröz.jpegtükröződik



És ha már biciklikről van szó, egy percre itthagyjuk Skagwayt és elugrunk Vancouverbe. Jókora ugrás, melegebb van már itt, néha még a pulcsit is le lehet venni. Csak akkor nem szabad megállni.

A vancouveri kormányhivatal előtt lőttem ezt a képet. Úgy látszik, ott sokan bringáznak munkába.

bringázz a munkába.jpg

bringázz a munkába


Ezt pedig a múzeum előtt.

futárfej_1.jpegfutárfejű futárok

Hogy a futároknak mindenhol ugyanolyan fejük van?! Ha valaki nem rest visszalapozni az ausztrál bejegyzésemhez, a sydney-i Hyde Parkban pontosan ugyanilyen arcberendezésű alakok üldögéltek és pont ugyanígy faltak. Akárcsak Budapesten. Először kicsit felhúzták az orrukat, hogy miért fényképezem őket, de aztán a „criticalmass”, „alleycat” „activism” és egyéb ilyen szavak hallatán megenyhültek. Panaszkodtak, hogy Vancouverben romlik a helyzet, az utóbbi tíz évben agresszívebbek az autósok és sok az illegális jogosítvány. Büszkén mondtam, hogy Budapesten éppen fordítva áll a helyzet, szép lassan normalizálódik a közlekedés, bár a város vezetősége mindent megtesz, hogy ez ne történjen meg. Itt a kereszteződésekben élénkzöld felfestés, minden buszon-trolin kerékpártároló, elválasztott, de jól látható kerékpárutak.



kerékpártároló a buszon.jpgkerékpártároló a buszon


Feliratokkal próbálnak hatni a sofőrökre

 


szembesítés.jpg

szembesítés

Portlandot és Hollandiát emlegették keserűen, hogy igen, ott aztán van kultúra, de itt? – mutatott körbe lekicsinylően a Quebecből származó szakállas figura.


Vissza Skagwaybe.


A múltkor nem tudtam lefotózni, mert másik piernél álltunk, a sziklafalat telegraffittizték a hajósok.

graffittik.jpggrafittik

Sok név, mindenki aki erre jár, felfesti a hajó – és sokszor a kapitány – nevét. Például az éppen mellettünk álló Zaandam (Holland America Line) is itt van!

Zaandam.jpgZaandam

Természetesen mi sem hiányozhatunk.


hazai festés.jpghazai festés


Aztán vannak érthetetlen feliratok is. Ez például hogy kerül ide?

ez hogy kerül ide.jpgEz hogy kerül ide?


Kicsit odébb múltam egy darabkája bukkan fel: az Arcadia. Amivel a Nagy Utazáson voltam!

régi emlék....jpgrégi emlék…


Van akit annyira tiszteltek, hogy nyugdíjazása alkalmából itt köszöntötték.

nyugdíjazásod alkalmából.jpg

nyugdíjazásod alkalmából


A szikla egy kiszögellését egy ügyeskezű piktor koponyává alakította át. Elég félelmetes.

koponya.jpg

koponya


Innen már délnek tartunk. Dél felé, óóóó, Mexikó felé!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vizizene.blog.hu/api/trackback/id/tr504774168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása